MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

<< 2596 >>

32- Uğurlu Saymak (Tefeül)

 

1. İbn Abbas

 

- - (-)

19707 (1)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olayları uğurlu saymaya inanır, uğursuzluğa inanmazdı ve güzel isimlerin konulmasını severdi."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/47) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Leys b. Ebi Süleym vardır ki zayıf bir ravidir; ancak yalancılığı yoktur."

 

 

 

19708 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olayları uğurlu saymaya inanır, uğursuzluğa inanmazdı ve güzel isimlerin konulmasını severdi."

 

[Hasen]

 

 

 

19709 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olayları uğurlu saymaya inanır, uğursuzluğa inanmazdı ve güzel isimleri severdi."

 

[Hasen]

 

 

 

19710- Ebu Burde der ki: Aişe'nin yanına geldim ve: "Anneciğim! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyler anlat" dedim. Aişe şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''(Uğursuzluğa konu edilen) kuşlar da belli bir kadere göre uçmaktadır'' buyurduğunu işittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olaylara iyi tarafından bakılmasını severdi."

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

- - (-)

19711 (1)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olaylara iyi tarafından bakılmasını sever, bir şeylerin uğursuz sayılmasından hoşlanmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3536) ve İbn Hibban (6121) rivayet ettiler. 9621 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19712 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir söz duydu ve beğendi. Bunun üzerine o sözü seyleyene: ''Senin uğurunu kendi ağzından aldık'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/18 (3917) rivayet etti.

 

 

4. Dureyde

 

- - (-)

19713- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uğursuz saydığı bir şey yoktu. Ancak bir bölgeye gideceği zaman adım sorardı. Şayet bölgenin adı güzel ise yüzünde bunun sevinci görülürdü. İsmi kötüyse de memnuniyetsizliği yüzüne yansırdı. Bir yere görevli göndereceği zaman adamın adım sorardı. Şayet adamın adı güzelse, yüzünde bunun sevinci görülürdü. İsmi kötüyse de memnuniyetsizliği yüzüne yansırdı.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/19 (3920) ve Beyhaki, kasame (8/140) rivayet ettiler.